Het nieuwe jaar ben ik goed begonnen door veel te lezen. Sommige boeken zijn heel makkelijk te lezen en andere boeken hebben wat meer tijd nodig. Omdat wij (juist) lezen om te bepalen voor welk niveau de boeken die wij verkopen geschikt zijn, zijn er ook titels bij dit ik heel snel uit heb. Die boeken zijn vaak voor het basisonderwijs geschikt. Zo ook de titel Jungle the Bungle - Het avontuur van de zwaartekracht.
Het boekje is al even uit (2017) en is al langere tijd via onze webshop beschikbaar. Omdat ik het verzoek kreeg om ook de app van Jungle the Bungle eens uit te proberen heb ik meteen ook het boekje erbij gepakt om te lezen. Het boekje bevat het verhaal in twee talen, namelijk in het Nederlands en in het Engels.
Het is duidelijk dat dit boekje zich op het eerste gezicht meer richt op ouders dan op leraren. Het boekje begint met een uitleg over het belang van lezen in zowel het Engels als het Nederlands (altijd goed). Daarna volgt het verhaal van Amigo, Fanti, Monito en Kakkie de kaketoe. Deze dierenvrienden beleven de zwaartekracht door te zweven. Als dat maar goed gaat!
Hoewel het boekje aangeeft dat het geschikt is vanaf 12+ maanden, zou ik persoonlijk ervoor kiezen om het boekje later aan te bieden. Voor kinderen die tweetalig worden opgevoed kan het verhaal zeker al op jongere leeftijd worden voorgelezen. Toch zou ik vanwege de thematiek en de gebruikte woordenschat ervoor kiezen om het boek pas voor te lezen aan een kind tussen de 5 en 8 jaar. Dit is natuurlijk afhankelijk van de gekozen taal (Nederlands en/of Engels) en de belevingswereld van het kind.
Omdat het verhaal eerst in de bekende taal kan worden aangeboden, is het niet noodzakelijk om exact dezelfde principes te volgen als bij het zelf leren lezen. Er komen diverse Engelse tijden in het boekje aan bod (present simple, present continuous, present perfect). Ook zijn bepaalde woorden vrij moeilijk. Zo komen de woorden lagging, dangerous, swirls, cheerfully onder andere voorbij.
Het boekje is dus zeker best pittig voor beginnende leerlingen en ik zou aanraden om het verhaal hier en daar aan te passen op het niveau van het kind.
Conclusie: ik vond het boekje leuk om te lezen, maar vond het taalgebruik hier en daar wat moeilijk. Een creatieve leraar kan echter het verhaal iets aanpassen om het begrijpelijker te maken. Het is een leuk verhaal om te behandelen in de les in combinatie met een natuurkundig experiment over zweven.
Daarmee kan de klas ook de zwaartekracht beleven!
Reacties
Een reactie posten