Doorgaan naar hoofdcontent

Voorlezen aan je kinderen

Eigenlijk is iedereen het er wel over eens, voorlezen aan je kinderen is goed voor de ontwikkeling van het kind. Bij regelmatig voorlezen zal het kind niet alleen op taalgebied een voorsprong hebben in bijvoorbeeld woordenschat, maar ook de luistervaardigheid van een kind zal verbeteren.

Mijn man en ik hebben na de geboorte van onze dochter ervoor gekozen om direct te beginnen met het voorlezen. Elke dag voor het naar bed gaan lezen wij een verhaal voor. Wij zijn begonnen met boekjes met een enkel woord en veel plaatjes, daarna zijn wij langzaam naar prentenboeken overgegaan. Rupsje Nooit Genoeg, De Gruffalo, Harry Zoekt een Huis en nog vele andere titels zijn hier voorbij gekomen.

Vorige week gaf mijn man aan dat hij van mening was dat ik zo fijn kon voorlezen. Hij is zelf docent en kan en verhaal heel goed brengen, maar wat maakt het nou dat iemand fijn voorleest, of hoe kan je ervoor zorgen dat je fijn voorleest? Kan je hier zelf wat aan doen? Jazeker kan je hier iets voor doen! Hieronder staan een paar tips.


Tip 1: een goede voorbereiding
Als je gaat voorlezen staat een goede voorbereiding voorop. Lees voor jezelf het verhaal al een keer door. Lees het desnoods hardop. Zijn er moeilijke woorden of zinnen waarover je zou kunnen struikelen? Dat is helemaal niet erg, zelfs Stephen Fry had als professionele stemacteur serieuze moeite met het voorlezen van een zin in Harry Potter. Kijk of je de zin kan ombuigen zonder dat deze aanpassing het verhaal aantast. Zoek een ander woord om het moeilijke woord te vervangen en schrijf dit eventueel met potlood in het boek.

Tip 2: neem de tijd
Je hebt op een dag als ouder of verzorger een hoop te doen. Het is bewezen dat jonge ouders drukker zijn dan alle andere bevolkingsgroepen. Je hebt dus niet alleen het gevoel dat je het druk hebt, je hebt het ook echt druk. Het voorlezen kan dan al snel te veel tijd kosten.
Hoe druk je het ook hebt, neem de tijd voor het voorlezen. Even onvoorwaardelijke aandacht voor het kind tijdens het voorlezen is niet alleen voor het kind fijn, maar ook voor jezelf. Jaag jezelf dus niet door het verhaal heen, maar ga lekker zitten en neem de tijd, dat werkt ook nog eens ontspannend voor jezelf.

Tip 3: gebruik verschillende stemmetjes
Voor de hoofdfiguren in het verhaal verzin ik altijd stemmetjes. Hierdoor komt het verhaal wat meer tot leven. Vergeet alleen niet welk stemmetje bij welk figuurtje je hebt gebruikt anders is het verwarrend voor het kind.

Tip 4: maak het leuk voor jezelf
Er zijn vele boeken beschikbaar die je kunt voorlezen. Hierboven noem ik een paar prentenboeken, maar ook voorlezen voor oudere kinderen is heel erg goed. Maak het leuk voor jezelf en kies een boek dat je zelf ook echt leuk vindt. In sommige prentenboeken zit een extra laag waardoor het verhaal voor ouders ook leuk is om voor te lezen. En, zorg voor afwisseling! Kijk eventueel bij een zwerfboekstation of daar nog leuke boeken beschikbaar zijn of ga eens langs bij een kringloopwinkel. Liever nieuw kopen? Bestel dan een boek bij de lokale boekhandel of bij ons.

Tip 5: kies een boek dat bij de leeftijd van je kind past
Bij het voorlezen is het belangrijk dat een boek bij de leeftijd van het kind past. Als het boek ver van de belevingswereld van je kind ligt zal deze het voorlezen niet kunnen waarderen.

Ik hoop dat jullie met deze tips zeker gaan voorlezen aan kinderen. Door het voorlezen vertellen kinderen vaak ook wat er in ze omgaat en vertellen ze over eigen situaties die ze, bijvoorbeeld op school, hebben meegemaakt. Geniet lekker van de tijd samen en ga het gesprek aan.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Recensie Catch Your Death

  Niveau:                       B2 Aantal pagina's:    384 Auteur:                     Ravena Guron Genre:                        Young Adult Thriller           Een jonge vrouw strandt in een sneeuwstorm dicht bij een enorm landgoed. Ze belt aan voor hulp en mag binnen wachten op beter weer. Een tweede vrouw komt een pakje bezorgen en kan ook niet verder. De derde hoofdpersoon in dit verhaal werkt als tijdelijke kracht in de keuken. ’s Avonds staat een diner gepland voor de steenrijke eigenares van het landgoed, haar man, een politicus die op sluwe wijze aan geld probeert te komen, hun dochter en haar vriendje en een neef. Tijdens het diner wordt de gastvrouw vergiftigd en de drie vrouwen gaan op zoek naar de dader. Halverwege het boek blijkt dat ...

Adventures on Trains - The Highland Falcon Thief

Natuurlijk kunnen wij boeken alleen goed beoordelen als wij ze ook daadwerkelijk lezen. Tijdens mijn vakantie ben ik gaan zitten voor het eerste deel van Adventures on Trains van M.G. Leonard en Sam Sedgman, The Highland Falcon Thief. De titel geeft al aan dat het hier om een detective gaat. Ik heb vele detective boeken gelezen en ben altijd wel in voor een verhaal dat speelt tijdens een reis.  In het verhaal gaat Hal samen met zijn oom mee tijdens de laatste reis van The Highland Falcon. Hal zijn oom is schrijver en hij doet voornamelijk verslag van treinreizen.  Tijdens deze laatste reis van de Highland Falcon zal ook de koninklijke familie meereizen. Als er tijdens de reis naar het paleis al juwelen worden gestolen, vraagt Hal zich af hoe het straks zou gaan met de juwelen van de prinses. Als hij dan ook nog een geheime passagier ontdekt, denkt hij de dief gevonden te hebben. Niets is echter minder waar. Dit boek is geschikt voor leerlingen in klas 1 en 2 van het VO. Vanweg...

Traveller - MM Publications

Er zijn verschillende redenen om een blog bij te houden over boeken maar wij doen het om te enthousiasmeren en te informeren. Nu komen er zoveel leuke boeken en goede methodes uit dat ook wij op een bepaald moment ten prooi vallen aan de gevreesde backlog. Traveller van MM Publications is hierdoor helaas aan onze aandacht ontsnapt. De hoogste tijd dit recht te zetten! Algemeen Traveller is een scherp geprijsde, Engelstalige methode voor het voortgezet onderwijs en kent 7 delen: Beginners (A1.1), Elementary (A1.2), Pre-Intermediate (A2), Intermediate (B1), Level B1+, Level B2 en Advanced (C1). Dit betekent dat een doorlopende leerlijn als volgt zou kunnen worden opgebouwd: Brugklas VMBO: A1.1 Brugklas H/V en 2 VMBO: A1.2 3 VMBO en 2 H/V: A2 4 VMBO en 3 H/3 V: B1 4 H/4 V: B1+ 5 H/5 V: B2 6 V: C1 Tot en met B1+ kent elk deel 8 hoofdstukken (modules). De laatste twee delen hebben beide 6 hoofdstukken. Dit sluit prima aan op het N...