Doorgaan naar hoofdcontent

A picture speaks... flashcards als lesmateriaal


Vanaf vandaag hebben wij bij Practicum Educatief Media 2 ontzettend leuke nieuwe producten van Eli in ons assortiment.

Words in Pictures bestaat uit 240 flashcards op A1 niveau en een boekje met suggesties en tips. Zo worden er onder andere mogelijke spelvormen uitgelegd. Super handig! De afbeeldingen zijn lekker groot (A5) en kleurrijk en bovendien gerangschikt naar onderwerp. 

Words in Pictures is niet alleen in het Engels bij ons beschikbaar. We hebben de flashcards ook in het Duits, Frans, Italiaans en Spaans!

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan? Aan het einde van deze post vindt je alvast een paar leuke tips om de flashcards te gebruiken in de les.

 

One Photo, a Thousand Words is een makkelijk inzetbare manier om leerlingen spreekvaardigheid te laten oefenen op A2-B1 niveau. Een box bestaat uit 75 kleurenfoto’s met elk een ander onderwerp en een boekje met suggesties en voorgestelde leertrajecten. Op de achterkant van elke foto staan vragen die de leerlingen elkaar kunnen stellen. Ook staat hier een korte woordenlijst om leerlingen te ondersteunen. Er zijn zelfs verdiepingsvragen opgenomen zodat ook leerlingen die wat verder gevorderd zijn uitgedaagd blijven.

One Photo, a Thousand Words is snel inzetbaar en gevarieerd en zal daarom iedere leerling (en leraar) aanspreken!   


FLASHCARDS IN DE KLAS


Flashcards kunnen worden ingezet om op een leuke, laagdrempelige manier leerlingen bekend te maken met een nieuwe taal. Hieronder een paar tips om ze te gebruiken in alledaagse lessituaties. Veel plezier!


* Woordenschat


Om de kinderen bekend te laten raken met de nieuwe woorden kun je een wedstrijdje houden. Verdeel de klas in twee teams en vraag om beurten een leerling het woord bij de getoonde afbeelding te noemen.Voor elk goed woord krijgt het betreffende team 1 punt.


* Spellingwedstrijd


Zodra de kinderen bekend zijn met de buitenlandse woorden op de kaarten kun je een spellingwedstrijd houden. Deze werkvorm kan worden gedaan vanaf groep 5. 


Verdeel de klas in twee teams en vraag om beurten een leerling het woord dat bij de flashcard hoort te spellen. Voor een goed gespeld woord krijgt het betreffende team 1 punt.


* Uitspraak wedstrijd


Dit spel wordt op dezelfde manier gespeeld als de Spellingwedstrijd alleen krijgt het betreffende team nu 1 punt wanneer het woord goed wordt uitgesproken.


* Categorieën


Spreid de kaarten uit over de grond of een grote tafel. Verdeel de klas in teams. Het aantal teams hangt af van het aantal categorieën. Zet een tijdslimiet (bijvoorbeeld 1 minuut). Wijs elk team een categorie toe. Roep “Start!” Het team met de meeste goede kaarten wint. 


* Verhaal


Deze werkvorm kan worden gedaan met de klas als geheel of in kleine teams. Voorwaarde is wel dat leerlingen al met het maken van zinnen in de doeltaal  hebben geoefend.


Selecteer een categorie die al eerder met de klas is behandeld. Laat de leerlingen in een cirkel zitten en vraag 1 leerling een kaart van de stapel te pakken. Laat de leerling een zin maken met het woord op de kaart. De volgende leerling pakt een kaart van de stapelen maakt een zin met het woord op de kaart. De zin moet verband houden met de eerder genoemde zin. Zo ontstaat een verhaal. 


Er kunnen eventueel punten worden toegekend. De leerling die een woord goed weet te gebruiken in een zin mag de kaart houden. De leerling met de meeste kaarten wint.


* Wie ben ik?


Ook voor deze werkvorm geldt dat leerlingen al moeten hebben geoefend met het maken van zinnen in de doeltaal. Plak een kaart op de rug van elke leerling. De leerlingen bewegen door de klas en stellen elkaar “ja / nee” vragen om erachter te komen wie of wat zij zijn.





Reacties

Populaire posts van deze blog

4MINDS

 Al meer dan 35 jaar publiceert Express Publishing materialen voor het aanleren van de Engelse taal. Van jong tot oud en van beginner tot gevorderd, iedereen kan met hun boeken uit de voeten. 4MINDS is de nieuwste publicatie en wij mochten de methode vast verkennen. Niveaus Op het moment van schrijven zijn alleen de delen behorende tot het A1 niveau verkrijgbaar maar uiteindelijk zullen er 8 verschillende niveaus verschijnen: A1, A2, A2+, B1, B1+, B2, B2+ en C1/C2. De methode is geschikt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs maar kan ook prima worden ingezet bij volwasseneneducatie. De methode is volledig Engelstalig en geschreven in Brits Engels. Opbouw Elk niveau bestaat uit 4 boeken (inclusief toegang tot de digitale boeken). Er is een Studentbook, Student's Workbook & Grammar book, Teacher's book en Teacher's Workbook & Grammar book. Elk deel kent 10 hoofdstukken die allen draaien om een bepaald thema. Voorbeelden van thema's in deel A1 zijn Family &am

Adventures on Trains - The Highland Falcon Thief

Natuurlijk kunnen wij boeken alleen goed beoordelen als wij ze ook daadwerkelijk lezen. Tijdens mijn vakantie ben ik gaan zitten voor het eerste deel van Adventures on Trains van M.G. Leonard en Sam Sedgman, The Highland Falcon Thief. De titel geeft al aan dat het hier om een detective gaat. Ik heb vele detective boeken gelezen en ben altijd wel in voor een verhaal dat speelt tijdens een reis.  In het verhaal gaat Hal samen met zijn oom mee tijdens de laatste reis van The Highland Falcon. Hal zijn oom is schrijver en hij doet voornamelijk verslag van treinreizen.  Tijdens deze laatste reis van de Highland Falcon zal ook de koninklijke familie meereizen. Als er tijdens de reis naar het paleis al juwelen worden gestolen, vraagt Hal zich af hoe het straks zou gaan met de juwelen van de prinses. Als hij dan ook nog een geheime passagier ontdekt, denkt hij de dief gevonden te hebben. Niets is echter minder waar. Dit boek is geschikt voor leerlingen in klas 1 en 2 van het VO. Vanwege het taa

Benny's Playground

Benny's Playground van EarlyBird is een ontzettend leuk activiteitenprogramma voor peuters en richt zich dus voornamelijk op de kinderopvang en de laagste groepen van het PO. Maar wist u dat de prentenboeken ook heel goed buiten de methode kunnen worden gelezen? Ze sluiten bovendien prima aan op de belevingswereld van peuters. In Benny Climbs a Tree klimt Benny in een boom. Onderweg komt hij zijn dierenvriendjes tegen en telt hij de bladeren. Aan het begin van het boek staan aanwijzingen voor het voorlezen. Het boek sluit af met een liedje en tips voor verdere activiteiten. Op de site van EarlyBird zijn ook nog leuke kleurplaten en aanvullende liedjes te vinden! In Benny's Picnic schijnt het zonnetje en Benny en zijn vriendjes hebben honger. Tijd voor een picnic. Iedereen besluit iets mee te nemen maar Turtle komt met de grootste verrassing! Ook bij dit verhaal zijn weer aanwijzingen opgenomen voor het voorlezen en natuurlijk ontbreken de activiteiten niet. Misschien weten de k