Doorgaan naar hoofdcontent

CLIL (thema Art)

 Begin juli zal de World CLIL Conference worden gehouden in Den Haag. Natuurlijk zijn wij er graag bij om de lesmaterialen van onze leveranciers te tonen. CLIL is het aanbieden van de Engelse taal met behulp van andere vakken, of eigenlijk het aanbieden van een vak in de Engelse taal. Een paar vakken die vaak worden gebruikt in het CLIL onderwijs zijn o.a. Science, Biology en Art. 

Als (oud)docent Engels word ik altijd heel erg enthousiast van CLIL. Ik leer namelijk zelf ook altijd heel veel van het aanbieden van andere lesstof in het Engels. Denk bijvoorbeeld aan specifieke vocabulaire, en ook over het vak dat in het Engels is gegeven. 

Ik ben voornamelijk heel erg enthousiast wanneer ik het Engels mag combineren met kunst. Er zijn namelijk voor Art hele leuke boeken beschikbaar met meer informatie. Denk bijvoorbeeld aan de CLIL reader A World of Art. Wil je meer ideeën voor boeken? Bel ons dan rustig voor advies!


Voor Art kwamen er recentelijk een paar hele leuke gratis activiteiten voorbij. Deze worden aangeboden door Usborne Publishing. 

Voor groep 3 t/m 5 is er een leuk werkblad beschikbaar over het maken van moderne kunst. Het werkblad is te downloaden door HIER te klikken. De leerlingen gaan eerst aan de slag met een simpele kleur-oefening om vervolgens een eigen kunstwerk te maken. 

Voor groep 5/6 is er een oefening over Monet beschikbaar. Het werkblad gaat over het schilderij de Waterlelies. Leuk om samen met de klas te doen. Naast het vinden van woorden over het schilderij, moedigt het werkblad ook aan om samen met de leerlingen naar buiten te gaan om een schilderij te maken. Het werkblad is HIER te downloaden. 

Blijf je liever binnen in de school? Dan zijn de opdrachten over de werkplaats van de artiest en het maken van een eigen galerij heel geschikt. In de opdracht over de werkplaats worden ook verschillende technieken van het schilderen aan de orde gesteld, bijvoorbeeld het stempelen. Dit werkblad is zeer leuk om met een hogere groep uit te voeren. Download het werkblad HIER

Wil je de hele school bij dit thema betrekken? Maak dan allemaal een eigen kunstgalerij. Bijvoorbeeld met portretten, stillevens en moderne kunst. Een leuke opdracht voor de jongere leerlingen is dan het maken van een zelfportret. Wil je ideeën over hoe je een galerij kan maken? Download dan HIER het werkblad!

Wij kijken uit naar het zien van mooie kunstwerken van leerlingen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

4MINDS

 Al meer dan 35 jaar publiceert Express Publishing materialen voor het aanleren van de Engelse taal. Van jong tot oud en van beginner tot gevorderd, iedereen kan met hun boeken uit de voeten. 4MINDS is de nieuwste publicatie en wij mochten de methode vast verkennen. Niveaus Op het moment van schrijven zijn alleen de delen behorende tot het A1 niveau verkrijgbaar maar uiteindelijk zullen er 8 verschillende niveaus verschijnen: A1, A2, A2+, B1, B1+, B2, B2+ en C1/C2. De methode is geschikt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs maar kan ook prima worden ingezet bij volwasseneneducatie. De methode is volledig Engelstalig en geschreven in Brits Engels. Opbouw Elk niveau bestaat uit 4 boeken (inclusief toegang tot de digitale boeken). Er is een Studentbook, Student's Workbook & Grammar book, Teacher's book en Teacher's Workbook & Grammar book. Elk deel kent 10 hoofdstukken die allen draaien om een bepaald thema. Voorbeelden van thema's in deel A1 zijn Family &am

Adventures on Trains - The Highland Falcon Thief

Natuurlijk kunnen wij boeken alleen goed beoordelen als wij ze ook daadwerkelijk lezen. Tijdens mijn vakantie ben ik gaan zitten voor het eerste deel van Adventures on Trains van M.G. Leonard en Sam Sedgman, The Highland Falcon Thief. De titel geeft al aan dat het hier om een detective gaat. Ik heb vele detective boeken gelezen en ben altijd wel in voor een verhaal dat speelt tijdens een reis.  In het verhaal gaat Hal samen met zijn oom mee tijdens de laatste reis van The Highland Falcon. Hal zijn oom is schrijver en hij doet voornamelijk verslag van treinreizen.  Tijdens deze laatste reis van de Highland Falcon zal ook de koninklijke familie meereizen. Als er tijdens de reis naar het paleis al juwelen worden gestolen, vraagt Hal zich af hoe het straks zou gaan met de juwelen van de prinses. Als hij dan ook nog een geheime passagier ontdekt, denkt hij de dief gevonden te hebben. Niets is echter minder waar. Dit boek is geschikt voor leerlingen in klas 1 en 2 van het VO. Vanwege het taa

Benny's Playground

Benny's Playground van EarlyBird is een ontzettend leuk activiteitenprogramma voor peuters en richt zich dus voornamelijk op de kinderopvang en de laagste groepen van het PO. Maar wist u dat de prentenboeken ook heel goed buiten de methode kunnen worden gelezen? Ze sluiten bovendien prima aan op de belevingswereld van peuters. In Benny Climbs a Tree klimt Benny in een boom. Onderweg komt hij zijn dierenvriendjes tegen en telt hij de bladeren. Aan het begin van het boek staan aanwijzingen voor het voorlezen. Het boek sluit af met een liedje en tips voor verdere activiteiten. Op de site van EarlyBird zijn ook nog leuke kleurplaten en aanvullende liedjes te vinden! In Benny's Picnic schijnt het zonnetje en Benny en zijn vriendjes hebben honger. Tijd voor een picnic. Iedereen besluit iets mee te nemen maar Turtle komt met de grootste verrassing! Ook bij dit verhaal zijn weer aanwijzingen opgenomen voor het voorlezen en natuurlijk ontbreken de activiteiten niet. Misschien weten de k