Doorgaan naar hoofdcontent

Beach Life

De zomervakantie is altijd bij ons thuis heerlijk onrustig. Mijn dochter heeft vrij, en ik ben volop aan het werk. De meeste scholen willen immers na de vakantie graag hun boeken hebben. Om de vakantie toch een beetje een vakantiegevoel te geven, kiezen wij als gezin vaak voor een leuke activiteit in het weekend. Dit kan een stuk wandelen zijn, een pretpark, het bezoeken van een film, of (op verzoek van mijn man en dochter) het strand. 
Het strand vind ik altijd maar even leuk. Ik geniet van het uitzicht, de geuren en het geluid, maar heb meer moeite met het zand. In Engeland is dit probleem minder groot omdat veel stranden daar bestaan uit stenen. In mijn jeugd heb ik veel en vaak op het strand naar schelpen gezocht. Op een strand met stenen duurt dat veel langer dan op een zandstrand en je kan vaak ook mooiere schelpen vinden.

Als het aan mijn dochter ligt, dan zijn wij elke week minimaal drie keer op het strand te vinden. Met grote hoeveelheden stenen en schelpen mogen wij dan weer naar huis, want eenmaal gevonden moet het worden bewaard. 

Makkelijker vond ik het dan om een van de activiteiten van Usborne met haar te doen over het strand. Usborne stelt ter promotie van titels soms gratis een activiteit beschikbaar. Deze hebben ze voor verschillende leeftijden zodat iedere leerling uit het basisonderwijs een activiteit over een bepaald thema kan doen. Deze keer kijken wij naar de activiteiten over het thema Strand of Zee.

De eerste activiteit van Usborne die ik tegenkwam leek mij direct geschikt voor mijn dochter. Het was zelfs aan de makkelijke kant. De opdracht is een Zoek-de-Verschillen opdracht waarbij er vijf verschillen moeten worden gezocht. Er is geen antwoordblad beschikbaar, maar ik had zelf de verschillen in ongeveer een minuut gevonden. Voor kinderen uit groep 1/2 in het basisonderwijs is dit een leuke laagdrempelige opdracht om te doen. Ze zijn er dan ongeveer 5 minuten mee bezig. Zeker een geschikte opdracht voor bijvoorbeeld een inloop of een korte introductie van het thema zee/strand. 
Behalve de titel van de opdracht is er geen geschreven Engels. Het is dus mogelijk om deze opdracht
breder in te zetten. Download hier de opdracht van de website van Usborne
Deze opdracht stelt Usborne beschikbaar ter promotie van de Little Children's Holiday Pad.

De eerste opdracht is zeer gemakkelijk en laagdrempelig. Er zijn ook wel wat moeilijkere opdrachten beschikbaar voor hogere groepen. Voor leerlingen in de midden en bovenbouw van het primair onderwijs en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs is er een leuk activiteitenblad beschikbaar. Op dit blad staan zoek-en-vind opdrachten en rekenopdrachten (dus ook geschikt voor TTO en  CLIL). Het niveau van Engels is bij deze opdrachten altijd wat hoger, maar nog wel van een instapniveau. Hierdoor is het voor een grote doelgroep geschikt. Kijk bij deze opdracht even of de opdracht geschikt is voor jouw leerlingen. Alternatief: bespreek met de klas wat bepaalde woorden betekenen voordat de leerlingen hiermee aan de slag gaan. Een aantal moeilijke woorden zijn bij deze opdracht: scoops of ice cream, competition, sand-castle. Vraag de leerlingen of zij weten wat deze woorden betekenen. Het opdrachtenvel is hier te downloaden. Dit werkblad komt uit het Holiday Activity Pad van Usborne en is natuurlijk vooral voor de thuismarkt bedacht. Voor leraren geeft dit product veel inspiratie en lesmateriaal voor het einde van het schooljaar. 


Wil je liever vakoverstijgend een project doen? Ook daar voorziet Usborne in! Veel scholen die aan CLIL of (V)TTO doen geven het vak Science. Daarom deze keer een experiment dat te maken heeft met windenergie. Het idee van deze opdracht is dat leerlingen zelf een windmolentje maken. Vanwege de duidelijke uitleg door middel van plaatjes kan deze opdracht als vanaf groep 6 worden gedaan. 

De moeilijke woorden zouden in de klas besproken kunnen worden, maar dat is niet noodzakelijk. Het zou ook een opdracht voor de leerlingen kunnen zijn om een woordenlijstje te maken en de moeilijke woorden op te zoeken. De opdracht is te downloaden door hier te klikken. Ook deze opdracht komt uit een boek, namelijk 50 Science things to make and do



Reacties

Populaire posts van deze blog

4MINDS

 Al meer dan 35 jaar publiceert Express Publishing materialen voor het aanleren van de Engelse taal. Van jong tot oud en van beginner tot gevorderd, iedereen kan met hun boeken uit de voeten. 4MINDS is de nieuwste publicatie en wij mochten de methode vast verkennen. Niveaus Op het moment van schrijven zijn alleen de delen behorende tot het A1 niveau verkrijgbaar maar uiteindelijk zullen er 8 verschillende niveaus verschijnen: A1, A2, A2+, B1, B1+, B2, B2+ en C1/C2. De methode is geschikt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs maar kan ook prima worden ingezet bij volwasseneneducatie. De methode is volledig Engelstalig en geschreven in Brits Engels. Opbouw Elk niveau bestaat uit 4 boeken (inclusief toegang tot de digitale boeken). Er is een Studentbook, Student's Workbook & Grammar book, Teacher's book en Teacher's Workbook & Grammar book. Elk deel kent 10 hoofdstukken die allen draaien om een bepaald thema. Voorbeelden van thema's in deel A1 zijn Family &am

Adventures on Trains - The Highland Falcon Thief

Natuurlijk kunnen wij boeken alleen goed beoordelen als wij ze ook daadwerkelijk lezen. Tijdens mijn vakantie ben ik gaan zitten voor het eerste deel van Adventures on Trains van M.G. Leonard en Sam Sedgman, The Highland Falcon Thief. De titel geeft al aan dat het hier om een detective gaat. Ik heb vele detective boeken gelezen en ben altijd wel in voor een verhaal dat speelt tijdens een reis.  In het verhaal gaat Hal samen met zijn oom mee tijdens de laatste reis van The Highland Falcon. Hal zijn oom is schrijver en hij doet voornamelijk verslag van treinreizen.  Tijdens deze laatste reis van de Highland Falcon zal ook de koninklijke familie meereizen. Als er tijdens de reis naar het paleis al juwelen worden gestolen, vraagt Hal zich af hoe het straks zou gaan met de juwelen van de prinses. Als hij dan ook nog een geheime passagier ontdekt, denkt hij de dief gevonden te hebben. Niets is echter minder waar. Dit boek is geschikt voor leerlingen in klas 1 en 2 van het VO. Vanwege het taa

Benny's Playground

Benny's Playground van EarlyBird is een ontzettend leuk activiteitenprogramma voor peuters en richt zich dus voornamelijk op de kinderopvang en de laagste groepen van het PO. Maar wist u dat de prentenboeken ook heel goed buiten de methode kunnen worden gelezen? Ze sluiten bovendien prima aan op de belevingswereld van peuters. In Benny Climbs a Tree klimt Benny in een boom. Onderweg komt hij zijn dierenvriendjes tegen en telt hij de bladeren. Aan het begin van het boek staan aanwijzingen voor het voorlezen. Het boek sluit af met een liedje en tips voor verdere activiteiten. Op de site van EarlyBird zijn ook nog leuke kleurplaten en aanvullende liedjes te vinden! In Benny's Picnic schijnt het zonnetje en Benny en zijn vriendjes hebben honger. Tijd voor een picnic. Iedereen besluit iets mee te nemen maar Turtle komt met de grootste verrassing! Ook bij dit verhaal zijn weer aanwijzingen opgenomen voor het voorlezen en natuurlijk ontbreken de activiteiten niet. Misschien weten de k